nuffnang

Friday, December 6, 2013

Peringatan Kecil buat kita..

Assalamualaikum...
 Buka TV.
Buka FB.
Twitter..
Wechat..
Insta..

Semua pasal bencana banjir...

 Allahuakbar!

Kasihan mereka yang sedang mengalami dan merasai banjir..

kita di Malaysia.. hampir setiap tahun..
Banjir... org kata "musim tengkujuh"
Allah..
semoga ia kembali seperti biasa..
kita rasa dah kuat dugaan yang diduga...
tapi tak sama dengan dugaan pada negara lain....
mengalami perang/bom tanpa kesudahan....
lagi kuat dugaan mereka...

Andai ini..
sebagai peringatan kecil buat kita semua...
ambil lah iktibarnya.. berdoalah pada Allah Yang Maha Berkuasa....




#semoga semuanya bertambah baik..
#Allah, bantulah kami.

.....

Ku Setia Andai Kau Bersabar...

Wednesday, December 4, 2013

Hari berganti hari

Esok...
Lusa...
Tulat....

Hari berganti hari.....
saya akan menamatkan latihan industri dengan jayanya..
Dan akan bergelar "Graduate Student" pada tahun 2014
Disember akan meninggalkan kita tak lama lagi.......
Januari pula bakal menjelma dengan harapan dan status yang baru...
tetapi masih kekal pada visi dan misi yang sama..

saya mengimpikan sebuah kebahagian yang tak pernah saya bayangkan.
Saya akan bertungkus lumus sebelum 2014 muncul..
Malangnya Si dia AA yang asyik mem"busy"kan dirinya dengan last year punya target.
Outstation ke sana ke sini.

Semoga dipermudahkan urusan kami.

Monday, December 2, 2013

kadang sedih perlu hadir..

Allah.
Engkau tahu apa yang sedang hambaMu yang hina ini rasakan.
Cemburukah aku.
Marahkah aku.

Allah..
Pegang hatiku,
Jauhilah aku dari prasangka buruk.
Jauhilah aku dari godaan syaitan.

Allah.
Jadikan aku redha menerima takdirmu.

Allah.
Jadikan aku seorang yang sabar.

Allah.
Bahagia dia dan insan bertuah yg menjadi pilihannya.

kata orang hal lama jangan diungkit...tp mana boleh aku lupakan dengan begitu........
tiada siapa salah siapa betul..
sudah tertulis....aku perlu redha.... bahagialah dengan apa yang aku ada sekarang...
aku bersyukur.. tapi kadang sedih itu perlu hadir.. utk aku hargai kebahagiaan sekarang...


Saturday, November 2, 2013

Biar hari berganti hari.

Assalamualaikum...

time weekend je baru ada peluang utk update blog.
time nie si roomate masih tido.. housemate lain semua balik cuti midsem..
tinggal kami berdua....

ta tahu apa nak update..
walaupun tahu kalau update pun memang ta ada yang baca. hehehe..

okay... actually.. saya dan AA dah mula discuss about our next step for next year.
Allah.
banyak dugaan dan ujian nak kena tempuh...
atas individu je mampu handle atau tak...

saya harap saya dan AA mampu utk hadapi..

biarkan hari berganti hari...
Saya yang sejak 2 menjak nie jadi sensitif..
semua hal nak jadi isu....
keputusan & jawapan pun berubah.. tak tetap pendirian..
kejap saya kata gini.. kejap kata gitu...
kata AA "apa2 pun tahun depan last dia single..."
actually... tak tahu apa yang bermain kat fikiran nie...
Allah.. takut sangat nak hadapi nie....
tp saya tahu.. Allah tak kan bagi ujian pada kami kalau kami tak mampu...

so biarkan hari berganti hari...
saya harap ia berlalu dengan penuh makna.. Allah pegang hati saya.
jadi matang dalam buat keputusan. hurmmmmm..
i sory my dear AA.. i love u so much.. but sometime....... i lost my mind maybe nervous. maybe lots of thinking.. maybe..maybe.... to teach me how to appreciate u...


"Hasbunallahu wa ni'mal wakil"

Saturday, October 26, 2013

Oho. lama tak update. busy!!!!!!!! Dunia kerja.

Assalamualaikum...

9/9/2013
bermula lah dunia pekerjaan.. aceh. "Dunia pekerjaan kan?"
praktikal lah!
at FCM :) dunia kerja yang berbeza dengan dunia belajar.
kena lebih komunikasi...atau lebih senang comunication skill tu kena ada.
sebelum melangkah masuk dunia praktikal..
saya dah meletakkan dalam diri.. saya pergi saya nak ambil sebanyak mungkin pengalaman kerja kat situ...
supaya nanti.. bila kena panggil interview.. boleh ceritakan serba sedikit tentang alam pekerjaan walaupun hanya 4bulan. ya!

FCM nie. kilang buat keyboard & relay.. customer dari overseas punya. kagum sebab dapat berkerjasama dengan staf & employee logistic.. mereka sangat baik dan tak kedekut ilmu...

dan pengalaman dimana masa briefing pagi..
saya kena tegur oleh exec sebab!!! data entry tak balance...bagi barang CIMS.
CIMS nie barang supplier.. bila dah enter baru company bayar.. kita guna baru bayar.. tak macam part material lain.. sampai je..dapat invoice..dalam tempoh tertentu..company akan bayar..
tapi barang CIMS tak..." ia cerewet sikit".. bak kata executive tu..:)
anyway..saya tak rasa down.. malah bersyukur.. Allah bagi saya rasa perasaan macam mana bila buat salah then kena marah dengan bos... eh kena marah?? ok tegur.. haha.

Alhamdulillah.. ia berjalan dengan lancar...:) saya diberikan jadual plan utk ke section manaII mngikut kesesuaian. aceh.

okay la.. nanti la sambung lagi okay.

eh di kesempatan ini... "Happy Birthday Abah Anuar.. Moga panjang umur & murah rezeki.....bahagia dunia dan akhirat.. diberi kesihatan yang sempurna..amin thanks atas pgorbanan terhadap kami sekeluarga... " walaupun his only my stepfather, but i love u like as my dad...

Thursday, August 29, 2013

Mencari yang hilang

"kau nie, aku cakap kau tak reti nak paham kan? aku busy aku busy. aku penat bekerja. kau tahu tak?? apa kau nak aku hadap setiap mesej setiap call kau ke??" marah Azlan.

"tak.. bukan tu maksud saya. saya cuma.." belum habis lagi apa yg di ucapkan....tut tut tut Azlan telah memutuskan panggilan.

"Ya Allah.." aku menangis, air mata mengalir.. semua mesej-mesej tidak dibalas, telefon bimbit juga dimatikan. mungkin tidak mahu diganggu lagi.

setiap kali bergaduh. sikap panas baran Azlan menjadi-jadi. kata-kata yang keluar dari mulutnya amat menyakitkan hati. Apa yang memilukan kata-kata kesat juga pernah terkeluar. Namun, hebatnya cinta manusia sesama manusia, sedih dan gembira datang bersilih ganti. Liza sentiasa bersabar, tapi sabar juga ada hadnya..5 tahun Liza bertahan dengan sikap Azlan, kini telah tiba waktunya Liza melepaskan orang yang dia sayang demi kebahagiaan diri sendiri.

"bila kita nak kahwen?" soal Liza.
"Sabar la.. berapa kali nak tanya? setiap hari nak tanya." jawab Azlan suara tegas.

Kini Liza meletakkan cinta buat Azlan adalah yang terakhir, dia mahu fokuskan pada kerjayanya sebagai seorang Eksekutif Pemasaran di salah sebuah syarikat swasta. Dia juga merancang untuk menyambung pelajarannya diperingkat Master.

"awak, permohonan saya untuk sambung belajar telah berjaya." Liza memberitahu.
"ha baguslah, kita tak payah kahwen. Awak belajar la sampai ke tua." Balas Azlan sinis.
"hurm....saya tak tahu awak kenapa?! semua hal saya buat salah. tak kena dipandang mata awak! bila saya cakap soal kahwen. Respon awak.. sabar sabar sabar sabar! jadi saya perlu apa.." Liza mula marah.
"ha ungkit semua ungkit, bagus la ungkit."
"saya bukan nak ungkit. tapi awak..siapa saya dimata awak?"
"awak girlfriend saya!" tengking Azlan dan talian terputus.

Liza menghantar SMS selepas Azlan memutuskan talian, seperti biasa mesej yang di hantar jarang sekali untuk Azlan membalas.
"salam.saya tak tahu macam mana saya nak mula, tapi 5 tahun saya bersabar dengan awak. 5 tahun awk. bukan 5 hari. saya sayang awak, tapi saya nampak awak benci saya. payah ke awak nak cakap elok-elok dengan saya? kalau awak rasa, saya tak penting dalam hidup awak. lepaskan saya pergi utk kali ini. Mungkin bagi awak saya nie bukan siapa-siapa pun. ada atau tak. sama je pada awak. cukup la. saya tak nak lagi awk bersusah sebab saya." ........................[sent]

[Azlan]
"saya mtk maaf, saya tak sengaja. kita lupakan hal nie ye sayang." 

[reply]
"sory awk, hati saya sakit sangat. saya nak cari Azlan saya yang 5tahun dulu saya kenal. awak bukan Azlan saya. awak hidup dalam rupa dia yang sama. biarkan saya pergi. saya maafkan silap salah awak. saya juga minta maaf. Jangan cari saya lagi."..............[sent]

kring... kringg..... kringgggggggg

Lebih dari 5 panggilan Azlan tidak dijawab. Sepanjang malam itu, dia menangis meratapi hubungan 5 tahun yang di jaganya adalah hubungan yang sia-sia. Liza mengumpul kekuatan untuk menghadapi dugaan ini. Masa berganti hari, hari berganti minggu. minggu berganti bulan. Azlan masih mengganggu, namun entah mengapa kekuatan berpihak padanya. Dia tidak menghiraukan Azlan, walaupun jauh disudut hatinya dia rindu pada Azlan. Dia berharap Azlan berubah menjadi seorang lelaki yang penyayang dan penyabar bukan seorang yang panas baran lagi. Setiap malam dia berdoa andai jodohnya masih bersama Azlan, mereka akan disatukan.Andai bukan dia redha dengan ketentuanNYA.

*bersambung* Ngatuk! hehehe

Wednesday, August 28, 2013

Yeay! anak buah baru :)

Assalamualaikum..
Alhamdulillah.
happy!
kak ipar selamat melahirkan anak ke dua. Nur Qalesya.
seberat 3.45kg!
hari nie dah 6hari dah.. oho. ada kuning tapi belum tahap kena tahan wad... masih berjaga2.

hari 1st masa dilahirkan pada 22/8 pada 12.16pm :)

nak mandi Vs nak tido. hahaha
doaku. moga Nur Qalesya menjadi anak yg solehah. dengar cakap abah, umi dan tokma..:) semoga dia juga diberi kesihatan yg baik. jadi anak yang cerdik.

tgk akak ipar dalam pantang. huh!
takut.. tapi happy.. sebab ada anak. yeay! nak kahwen. nak ada anak.. dan kena jalankan tanggungjawab. erk?? sediakah?? hhehehe

8 syawal terubat rindu!

Assalamualaikum.

sambungan raya.
aha..
sehari selepas balik kedah. kami plan utk ber'dating' oho. not dating la bila ada org ke-3
apa ek??ketemu?? ala berdating jugak sedap.. hehe

"Dating kat pasar? dating apa ?" tanya seorang kawan.
aha.. ini uniknya kami.. tak pernah lagi dating berdua. maybe lepas kahwen.. hehehe.

tak semestinya dating kena duduk taman. berbual benda sama macam dalam mesej.. hehe.

ala masa dalam kereta pun, tgh dia drive pun.. kami berbual apa..benda sama jugak.

kami keluar lepas asar. kesian dia. lama tunggu saya bersiap.. sebab mood still raya lagi.. dating pun pakai baju kurung tau! hehe

kami ke pasar siti khadijah. "ala dah tutup.."saya merungut.
"tak pe. kita masuk dulu, ada lagi kedai tak tutup.." kata dia.

betul kedai ada lagi tak tutup. beli dodol..asam. thanks! dia yang belanja.

then kedai tudung. saya berkenan kt tudung rm25. "macam tudung makcik plak tu.." kata dia.
"ala..tengok tu. habis yang mana cantik?" tanya saya.

"yang tu.." tudung warna purple jugak jadi pilihan dia.
"ala yg nie mahal rm38. nak yang murah dan cantik."
"yang nie murah dan cantik jugak okay." kata dia lagi.
"hurmm ikut la.."
"satu je?? " tanya dia lagi.
"satu je la.. mana leh banyak2 duit tak banyak okay.."
"ala. pasal duit jangan cakap.." dan akhirnya dia belanja lagi!!

habis lah. asyik dia je belanja. "student tak ada duit lagi" kata dia.

hahaha.

then kami pergi solat. eh eh.bukan kami tapi dia. saya ngn makdo duk dlm kereta.. tunggu dia. saya jamak takhir kat rumah.

hurm lepas tu ke wakaf che yeh.
makan-makan. how sweet! kami order sup daging sama! hahahahaha. *eleh tu pun sweet* hahaha..
jalan-jalan cari baju utk Ameer & Mikhail. lepas tu balik.. :)

tapi puas dapat jumpa. terubat rindu.
setahun sekali kami dapat jumpa..
so next year plak... dan menjadi yg halal. dan berdating berdua jep. Amin!

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa! kami sempat berposing sebelum makanan sampai!

"Ya ALLAH permudahkan urusan kami.. satu kan kami. di bawah naugan-Mu Ya Rabb"

Thursday, August 22, 2013

Raya 2013

Assalamualaikum.
hye. rasanya belum terlambat kot nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN!

sebab still bulan syawal..
oh ye.. tapi iya tak bermakna kita kena beraya sebulan.
kejarlah puasa 6 di bulan syawal.. then kita raya lagi! yeay!

okay2
beberapa keping gambar raya bersama keluarga tercinta. :)

1st raya :) tema my family pink purple with my grandmom n aunty!

2nd raya tema kami bertiga bunga sama tp warna lain-lain. cuba cari kami bertiga?? hehe
nie bergambar dengan family arwah tokmek and cucu..(nenek belah abah) 
baru je merasa setahun beraya dengan arwah tokmek, dia telah kembali ke rahmatullah.
setahun?
iya. tahun lepas kami sekeluarga baru merasa beraya dengan arwah tokmek setelah 9tahun abah pergi.
sebelum dia pergi. Allah satukan kami sekali lagi. :) thanks Allah.


3rd raya.aha mira bertunag yeay!!..:-P

dan raya ke empat balik kelantan! yeay!

raya ke 5 dan ke 6 berada di kedah yeay! hantar menantu  my cousin:)


dan
now! dah start puasa ganti :) baru je 2hari...yeay!!

Thursday, July 11, 2013

1st Ramadhan

Assalamualaikum.
1st ramadhan tak la meletihkan. cuma pening kepala. maybe terlampau panas..

Ameer?
active je dia. balik sekolah pun jalan kaki. was-was saya!
"adik puasa ke tak nie..."
"puasa la.. kak ida nie.."
"yeke??"
"ye.. cuba bau mulut adik ha.." sambil dia buat "hah! hah! hah!" depan muka saya.
saya tahan nafas.. haha ingat nak bau sangat mulut dia tu. kih kih kih
haish ameer...dan 8tahun dah dia.

dulu masa saya umur 8tahun.
suka tipu-tipu puasa tau.
masa sekolah darjah 2.. ada sorang kawan. aisyah namanya.
dia selalu tak puasa.
pelik mak dia tak marah pun.
kalau saya pergi rumah dia kan. mak dia selalu tanya. "ida puasa tak?"
saya cakap tak puasa. hahaha. dengan harapan dapat makan tengahari.. lucu!
bukan makan nasi pun. makan kerepek je kot
tapi sehari tu je.. saya tipu dan sampai sekarang ingat!
sebab mak aisyah nie pergi tanya maa.. betul ke saya tak puasa.. tadi saya makan kerepek.
hah apa lagi.. maa kejar saya sambil memegang kayu.
takut weh. sakit kena pukul bila balik rumah...tu la menjadi ingatan buat saya. dan lepas tu tak berani lagi tipu.

org cakap. kalau muntah batal puasa.
okay tektik saya tak menjadi. 
saya buat-buat muntah dengan si Anis. hahaha
pun tak dapat buka pose.

macam2 ragam la. 
pergi sekolah plak.. kawan2 kelas yang tak puasa ajak minum air dalam tandas.
pui.! air dalam tandas pun berselera. haissssh.
apa nak jadi.

hahaha tapi itu dah lama dah.
bila dah besar... selalu ganti puasa. bukan ganti puasa sbb period je..
tp ganti puasa utk zaman-zaman kecik2 yang selalu tipu puasa.

dan 
sebab tu macam was-was je ngan Ameer. hahahahhaha


Monday, July 8, 2013

Alhamdulillah

Assalamualaikum.

1st time bila saya melangkah kaki mendaftarkan diri ke universiti..
saya mempunyai impian. cita-cita dan semangat yang baru..
saya telah meninggalkan dunia akaun. dengan memasuki dunia baru..
dunia pengurusan! aha.. tak lari jauh...tapi lari! hahaha.

mempunyai impian dgn 3.5 & above bila graduation nanti..
mempunyai cita-cita utk melanjutkan pelajaran ke peringkat seterusnya atau kerja..
mempunyai semangat utk terus berusaha.. dengan kata "org lain boleh, saya pasti boleh.. org lain tak boleh..saya pasti boleh.."
InshaaAllah.. tercapai.

semester terakhir nie. banyak dugaan..dengan ku menangis dan tersenyum..
ku berduka dan tertawa..
namun, Alhamdulillah. tamat lah sudah. tutuplah sudah buku-buku.
iyeke tutup?? iyeke tamat??

aha.
semoga apa yang berlaku pada masa akan datang..
saya still boleh hadapi...:)
InshaaAllah. kerja juga rezeki.. sambung belajar juga rezeki...kahwen juga rezeki.. ehehehhe

Thursday, July 4, 2013

Alhamdulillah..Syukur PadaMu Ya Allah

Assalamualaikum.
dalam hati gundah gulana.. memikirkan cinta dan cita.. perrhhhh!
haha.
ta ada lah.
tadi pergi exam memasuki jawatan Pen.Akauntan w27.
exam ok. exam.
try je. mana tahu rezeki menyebelahi saya.

tapi bukan nak cerita pasal exam tu.
nie nak cerita pasal Final exam.. :)

Alhamdulillah. pertama sekali.. ku bersyukur padaMu Ya ALLAH..
keputusan tidak menghampakan.
malah memuaskan. eh gembirakan? eh macam pelik je.
apa2 pun.. syukur padaMu Ya ALLAH... rezeki datang dariMU.

sampai je rumah. makan laksa..maa tengah busy melayan abah yang baru sampai rumah..
"maa..maa" saya memanggil..
maa memandang. tapi tanganya sibuk membancuh air teh.
terbantuklah apa yang nak disampaikan.
then. abah keluar lepak2 dengan abe.
"Maa.. Maa..." saya memangil lagi..
"iye.."
"maa.. result dah keluar dah.."
"habis macam mana? okay tak?? dapat berapa"
"maa.. maa tahu.. projek yang ida nangis2 tu kan maa. ida dapat 4plat! dapat A maa.."
"Alhamdulillah.."
maa menghampiriku.. lalu mencium dahiku.. (lekat air apa ntah kat dahi..hehehe)
"haa. tu la awak memang suka nangis. Alhamdulillah...bagus.!"

wah! serius.. saya terharu..
walaupun belum konvo. tapi rasa perasaan dah konvo sbb dapat share dgn maa.
yela. sebab maa lah pendengar setia disaat saya buntu...

berbalik pada subjek yang rasa paras2 hidung tu kan..Quality Control.
Alhamdulillah. tidak menghampakan. kerana dapat B+ pun dah besar rahmatNYA.
sebab masa jawab exam & habis exam.. mengharap utk lulus je.. soalan susah. (aha..tak nak ngaku kalah)
tapi...maybe Dr.Ros & Dr.Nora kesian kot. hehehe.

InshaaAllah. bercita-cita nak sambung master lagi sebenarnya.
tapi ke hold dulu. sbb ada anak raja nak memetik bunga di taman. aha!

Anyway. thanks kepada family.. kawan-kawan seperjuangan... & tak lupa dia yang sentiasa beri semangat!

Tuesday, July 2, 2013

:)

Assalamualaikum.
biar pun lambat lagi..
tapi macam terlebih excited plak nak buat preparation.
hehehehe..
okay. moga dipermudahkan.

Aku bersalah & sentap!

Assalamualaikum.
haissh cuti tak nak disia-sia..
kononnya nak buat part time job.
okay! kawan dah rekemen.
last minute saya tolak tawaran kerja..
okay saya bersalah la kan. sebab tolak tawaran last minute.
actually 26hb 5 dah cakap maa mcm tak bagi atas sebab-sebab :

  1. bilik/rumah sewa
  2. makan minum
  3. duit minyak
adakah berbaloi?
tapi kawan cakap. kenapa tak fikir sebelum nie...

okay jap. sebab tak dapat explain kat dia.
dah fikir. tapi nampak mcm senang mula2.
sebab konon2nya nak duduk bertiga. sewa boleh sama2 bayar.. ingat tempat kerja sama tempat kerja dengan dia. tapi..
sebaliknya. tempat kerja pun kat lain.
ada peluang nak duduk sebilik? aha. tak bukan.

okay xperlu explain sebab saya yang bersalah akan tetap bersalah.
saya pergi interview 29hb. dan niat nak cari rumah or bilik sewa.
pergi interview sebab dia juga..
sebab dah nak tarik diri sebelum pi interview. tapi sebab dia pergi la..
tengok keadaan sana.
bila sampai sana. saya rasa saya masih boleh buat keputusan. hurmmm

1st dapatt bilik sewa. tak berkenan langsung sebab 1rumah tp penyewa lelaki? tuan rumah boleh best je cakap. "buat hal masing2.duk dalam bilik masing.."
tapi makcik.. tetap sebumbung dengan lelaki bukan muhrim. Paham tak makcik??

mesej semua kawan yang menetap kat kuantan. Izah. Nik. Ain. 
yang bakal praktikal kat kuantan pun saya tanya sal rumah sewa. Saufee.
bakal adik ipar pun saya tanya. kot2 ada kawan dia perlukan housemate..
tapi malang nya mereka juga tak dapat membantu..tapi mereka balas mesej pun dah besar rahmat.tanya2 samaada dah dapat ke belum umah sewa.. mereka pun nak membantu tapi tak dapat.

cari la bilik sewa. macam deretan kedai2 tu.
tapi semua jauh..nak bawa kenderaan? kena bayar parking la wey. duit kan? berbaloi kah?
jalan kaki. tak kena duit. penat je. tapi!
masuk kerja pukul 9.30am boleh la nak gerak dalam pukul 8.00am gitu.
tapi kalau balik, pukul 6.00 sampai bilik?? bukan ke time maghrib?
ada org jamin kita selamat di jalan petang2 hari.
setiap hari jalan kaki.. tak ada org perhatikan?
fikir negatif sangat kah? oh no. langkah berjaga.

memang la, pada yang bersalah mcam saya nie..
yes! orang nampak pentingkan diri. sebab meninggalkan sorang kawan pergi kerja sorang2. jalan kaki sorang.
saya buat keputusan tak fikir orang lain. hah! kecewa sangat.
okay.
saya nak explain sikit.
sebelum saya buat keputusan.. saya tanya dah.. boleh ke awak sorang kalau saya tak ada??
"aku tak kisah ida.. aku boleh ajak dia duduk ngan aku..." kata kawan nie.
memang asal kita nak duduk ber3 sebilik.
tapi lain jadinya bila kita dah sampai.
dah sibuk2 cari rumah sewa.. dia diam. dia tak dapat membantu. apatah lagi sebut pasal kita menyewa ber3.
oh kawan.. come on. apa semua nie.

tapi apa2 pun saya tetap bersalah.
yes.saya mengaku bersalah. dan berkali-kali mintak maaf pun. tak akan pulihkan keadaan.
saya tetap tak kerja.
saya cemarkan nama kawan yang telah rekemen kan nama saya.
"aku mintak maaf..sebab tak jadi kawan baik utk kau..aku pentingkan diri.." hurmmm

apa yang sedih..
habis segala bagai diungkit-ungkit.
sedih tahu.
"nak seribu daya, tak nak seribu dalih."
tapi memang wajar kawan tu nak marah. sebab saya bersalah dan akhirnya aku sentap!

Thursday, June 27, 2013

Oh no malunya

Assalamualaikum..
free tuk update entri.

setelah 2bulan dia berada di border Malaysia_Indonesia.
so 1/7 nie pulangnya dia ke Kuching.
so boleh mesej & call & video call seperti biasa.
aha.
seperti sebelum nie. kami dating dalam video call jep.

so akan berakhir penantian selama 60 hari dia di sana.
hari ini (27/6).. saya masih merungut.
please la cepat sikit balik...
dan ayat paling romantik kot bagi saya... "sabar k dear lagi 3 hari lagi.."
perhhhhh! selama nie. sabar la. keje keje keje.. nanti jadi tak ikhlas..
tak baikk kan?
adeh saya yang kena.
kali nie.. tak dah.

okay2, berbalik kepada tajuk entri. "oh no malunya.."
i just read his msg.. 
"yes! yes! yes! dia nak balik dah..." sambil buat tarian..

tanpa sedar. maa memandang! hahahaha.
"Ya Allah, belum kahwen lagi nie.. dah kahwen tak tahu la nak kata apa.. tak boleh duk berjauhan dah nie."

"ala maa nie.. yela 2 bulan tau jarang dapat berhubung. lepas nie back to normal yes!"

"ala tak lama dah. pejam celik pejam celik.. taaaadaaaaaaaaaa.... "aku terima nikahnya"

wah! jauhnya berangan. hahahahaha.

okay2. semoga dia selamat pulang 1/7 nie.. 

Wednesday, June 26, 2013

Oho..kawan2 thanks.

sepanjang 3tahun di UTHM.
macam2 ragam kawan2 ku kenal.

walaupun macam-macam.
tapi mereka telah berjaya mengukir kenangan yang mana kenangan tu payah kot nak ulang lagi.

andai boleh diulang masa itu.
hah! kan?
masa terasa. masa sakit hati. tak fikir plak.
hahaha. tak ada lah.
bila kawan2 tunjukkan kelemahan diri mereka (buat kita terasa itu salah satu kelemahan dia),
kita cari di mana baiknya diri dia. contoh (dia tolong kita saat kita buntu nak cari idea)
so hilanglah terasa hati.maafkan dia.
semua org ada kelemahan termasuk saya.
maybe diorang pun banyak terasa.. sebab tu kena selalu mohon maaf.:)

tapi semua tu dah berakhir.
kita akan saling merindui saat tu.
saat di mana org mengkritik cara pakaian kita.
org perli kita..
org ketawakan kita..
org kenakan kita..
eh2 dalam konteks mereka bergurau contoh ayat "kau pakai fesyen jenis apakah ini" cis! haha

"Da. mcm gemuk sikit.."
"nampak tua ah.."
"lucu la, pakai ginie.."

ha semua la.. so take it positive la kan.
so kita lebih maju & matang.

thanks kawan. kita banyak belajar antara 1 sama lain.
inshaaAllah jumpa konvo nanti :)



Monday, June 10, 2013

Exam oh Exam

Assalamualaikum.
:)
moga semuanya sihat2.

khamis nie final exam.. inshaaAllah moga2 dipermudahkan utk menjawab.:)
jumaat depan last paper.
sem last nie 2 paper je utk final exam.
sebab sem nie dah amik Projek Sarjana Muda. Alhamdulillah tunggu utk dijilidkan je.:)

Quality Control.:)
please be nice to me.:)

Industrial Enginering :)
also!
please be nice to me..:)

so kena usaha
lepas usaha doa
berkat Ibubapa
lepas tu baru tawakkal pada Allah.
moga Allah permudahkan utk menjawab dan kuatkan ingatan. amin

"Ya Allah permudahkan urusanku. dan permudahkan aku faham.."


Tuesday, June 4, 2013

Cerita suka+duka PSM

Assalamualaikum

 entri sebelum nie. about arwah tokmek. al-fatihah.

nie suka duka as a last year student!
hahahaha.
sekarang suka la.
tapi sebelum suka adanya duka.

semua tentang PSM.
mcm kawan2 lain,cuba sedaya upaya siapkan PSM.
hampir siap.
then mintak pendapat panel pertama.
biasa lah panel kan seorang lecturer so dia nak kita apply kajian kes kita dgn apa yg kita belajar.

dipendekkan cerita,
saya sangat2 rasa down!
balik lepas pada jumpa panel. menangis. sebab rasa mcm tak mampu.
sebab data yang kita buat kena ubah.
"awak bukan buat latihan industri...awak buat kajian awak..so kena guna data company as ur guideline"

aha.. seyes! panel suruh guna software.
tak pernah guna software tu.
selama nie belajar kira2 @ manual. ta guna pun software tu..
so sebab tu rasa ta boleh nak proceed.

esoknya..
jumpa supervisor.
nop. supervisor ta setuju dengan pendapat panel.
just go on apa yg saya dah buat.
but, pendapat 1lagi panel nie lain plak.
"saya rasa awak ada keja lagi belum setle.. awk kena buat juga MRP.. awk sempat buat tak?"

saya dengan positif nya. ha okay. "saya boleh buat."
saya dah lupakan pasal pengeluaran syarikat.
just focus on objective of study... tapi 2 3 hari la air mata mengalir...
bercakap sorang2 bagi semangat pd diri..
"yes! ida u can do it. Ada hikmah nie. mesti Allah tolong.."
dapat semangat dari family terutama maa.
dan tak lupa pada ayohlie..yang jauh di sana.. tak putus2 semangat

then! isnin seminar paper kena submit before 11am.
dan tak tahu kenapa.
saya still tak puas hati.. terus jumpa panel kedua yang suruh saya buat MRP tu.
tunjuk apa saya dah buat..
pendapat panel ke2 nie...owhhh
masih perlu dibaiki...
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
seminar paper dah submit.
terus menuju ke bilik penyelaras (di mana kertas seminar dihantar)
duduk bercangkung sambil belek2 kertas seminar tu....

tetiba penyelaras PSM2 keluar..
"Dr. saya nak baiki seminar paper saya.."
" Eh. awak dah hantar kira final draft dah nie.." tegas Dr.K
"urmmm.." saya diam.
" kenapa major ke kesilapan awk  ie?? kalau typo ta perlu la dibaiki..." tanyanya.
saya diam.
"major puan." kata der. kawan yang menemani masa tu.
"owh ok. kalau mcm tu. awak amik balik.. before kul 2pm awak submit okay.." tegasnya.


alhamdulillah. masih boleh dibaiki.. Alhamdulillah sharp pukul 2.pm saya submit. lega sangat2 perasaan masa tu. thanks Dr.K. ketegasannya bertempat. yela. kalau saya ta baiki. sure presentation khamis lalu hancus!

tapi alhamdulillah. presentation membuatkan saya tersenyum. sebab panel-panel paham apa kajian saya. Alhamdulillah.. :)

lepas je presentation. rasa mcm suka sgt2. :) Allah tolong. ha kan. Allah takkan bagi ujian/dugaan kalau saya tak mampu..
bak kata perpatah.." bersusah-susah dahulu.. bersenang-senang kemudian."

Semoga Tokmek tenang di sana

Assalamualaikum..

Al-fatihah buat Arwah Tokmek.
dah hampir 3 minggu tokmek meninggalkan kami semua.
meninggalkan dunia ini.

teringat saat terakhir kali berjumpa dgn arwah tokmek.
time hari raya puasa.
kami bermaaf-maafan.
seriusly! sgt rindukan zaman kanak2.
sejak abah pergi...ada jurang antara kami.
bertahun..maybe dlm 8tahun. sbb abah pergi dah 10 tahun.
tapi, mohon pada Allah moga kami bersatu mcm dulu.
Alhamdulillah. doa dimakbulkan.
kami bertemu raya tahun lepas.

2hari sebelum tokmek meninggal.
baca status mokteh (adik perempuan arwah abah). berbunyi sedih dan menyatakan tokmek sedang sakit.
saya berbalas komen di Fb.
itu je perhubung kami. wlaupun masing-masing ada hp canggih.
ntah la.
hari arwah tokmek meninggal.
saya bermimpi.. rumah tokmek penuh org.
nampak jenazah diselimutkan.. dan ta tahu kenapa dalam mimpi tu... saya cakap "tokmek meninggal" sedangkan ta dapat tgk pun muka disebalik selimut putih tu.

dan terjaga dari tidur.
sebab maa kejutkan.
maa menangis...
"ida, tokmek tak ada dah.."
terkejut. mimpi tu?

dan jenazah tiba selepas zohor dari Seremban.
saya mampu membaca yassin. di ulang2 sebanyak 4kali yassin.
nak meratap meraung. itu bukan cara kita.
selepas asar, arwah selamat dikebumikan.
still merasa kehilangannya wlaupun sudah seminggu.
saya sebagai cucu. mendoakannya semoga tenang di sana dan terlepas dari azab kubur.

Tokmek.
walaupun tokmek tak sempat rasakan kasih syg cucu2 tokmek nie sampai akhir hayat tokmek.
saya percaya.
dengan doa yang saya kirimkan. saya harap tokmek merasai kasih sayang saya pada tokmek.
sebab tokmek ibu yang melahirkan abah.
al-fatihah.

Blog Berhabuk

Assalamualaikum.

fuh! fuh! fuh!
berhabuk.. lama sgt ta update blog.
mcm2 berlaku sepanjang Mei.

ada duka.
ada suka.
ada rindu.
ada derita.
ada bahagia.
ada kecewa.

Apa2 pun.
still percaya..
Allah Perancang Terbaik.
walau mcm mana dugaan/ujian sekali pun datang.. Allah takkan bagi, jika kita tak mampu hadapinya.

Alhamdulillah 4/6 sudah hari ini. cepatkan berlalu.
walaupun!
walaupun ada semua di atas.

:)

Saturday, May 4, 2013

Love PSM so much!

Assalamualaikum..

maa sibuk memasak.
saya!
busy dengan PSM!
hahaha..
sibuk update blog jap! haha.

maa masak tupat sotong! sedap ooooo.
laksa! lagi sedap.
untung sgt bila adik2 balik.

alhamdulillah hampir siap.
tapi ta tahu betul ke tidak.

submit je dulu. kalau Sv minta dibetulkan balik..
sambung nangis lagi sambin buat.

huwwaaaaaa!
murah dengan air mata.
kalau rasa stress je nangis. haishhh pompuan! hihi

doakan saya kawan2.

eh2 esok mengundi. selamat mengundi..:) saya pilih mengundi

Monday, April 29, 2013

:)

Rindu dia.
moga dia selamat.
moga dia sihat.
moga dia dilindungi.
moga dia sabar & tabah. :)

Saturday, April 27, 2013

saya bertuah

Assalamualaikum..

sejak kecil lagi maa & abah mengajar kami utk saling sayang menyayangi sesama adik beradik.
saya sebagai kakak kepada 4 adik.
juga sebagai adik kepada sorang abang.
rasa terhibur bila kami berkumpul.
kami saling jadi pelengkap hidup masing2.

yang paling best dlm family.
kami akan cari satu masa free utk holiday.
satu masa free utk makan besar.
meraikan hari jadi & hari ibu bersama.

time makan.
tak dinafikan bila makan.
abe yg dah ada wife pun. masih bersuap dgn maa.
saya dan abe masih berkongsi aiskrim yg sama.

bila keluar berdua dgn abe.
kami lebih byk masa berbual soal masa depan.
pelajaran saya? kewangan saya?
siapa pilihan hati saya? bila nak kahwen!?

begitu juga dengan adik-adik
mereka juga ada kelemahan masing2.
mana boleh ditegur, akan dinasihatkan.
hal pelajaran. hal kewangan. hal berkawan.

maa selalu pesan.
kalau dah kahwen. ada family.
jangan lupa adik beradik juga.
kena still ambil tahu kehidupan masing-masing.

so! saya bertuah!

sekali lagi.dear.

Assalamualaikum..

sekali lagi..
dia akan ditugaskan ke Indonesia.
perasaan sama mcm dia pergi Brunei.
2minggu tu bukan sekejap sangat lama!
sebab tak dapat contact.
okay 
terpaksa akur.
sebab
ukur tanah memang bidang yang dah sebati dalam diri dia
sejak zaman belajar lagi.
doaku, semoga di mana dia berada dia selamat & dilindungi.
dan
semoga cepat naik pelamin.hahahhahahaa
sayang dia sangat2! 
:)

Friday, April 26, 2013

Kematian tidak mengenal usia

Assalamualaikum..

iye. kematian tidak mengenal usia.
sebab!
semalam 25/4/2013 kemalangan berlaku di jalan muadzam-kuantan.
dan saya kenal si arwah.
seorang lelaki yang sangat pemurah dengan senyuman.
kalau nampak & pandang dia.
mesti dia senyum.
juga seorang senior  saya di sekolah dulu.

kemalangan yang meragut nyawanya.
perjalanan utk membeli ubat buat ibunya.
kebiasaanya dia akan membawa ibunya bersama ke hospital.
tapi..
maybe ajalnya seorang. so dia kini telah menghadap Ilahi.
setelah 25tahun di atas bumi.

berita kematiannya masih segar utk diperbualkan.
masing-masing menceritakan bahawa arwah nie seorg anak yg baik.
menjaga ibunya yg sakit.
disenangi kawan-kawan.
tidak gemar akan facebook. sebab katanya ia hanya mendatangkan perkara negatif.
yes. memang akui itu.

semoga arwah ditempatkan dikalangan org-org beriman.

 saya yg mendengar berita kematiannya mengalir air mata. apatah lagi keluarganya. Al-fatihah.

p/s: moralnya. sebelum ajal menjemput. pastikanlah. diri ini bersedia menghadap Ilahi. jangan terus leka dibuai mimpi dunia. Jangan biarkan sebuah penyesalan membawa ke liang lahad.


Wednesday, April 24, 2013

Alarm :)

Alarm berbunyi "iiii love u like a love song baby.."

Jam menunjukkan 5.45am.

tekan snooze!
 
sekali lagi bunyi..
tekan "dismiss"

aha. waaaaa dengar azan.
ambil hp. call AA. sebabnya hari nie ditugaskan jadi alarm plak..
selalunya dia yang jadi alarm. adehh!
maybe dia nak tengok arahan dia diikut atau tak.. haish hebat permainan.
semalam pun dia suruh kejutkan.. tp tekan dismiss..terus tersedar.. masa dia yg call.
hahahaha.

"eh bangun..bangun...dekat pukul 6 dah nie." saya menyuruh tanpa bagi salam.

"erkk..ok. mekasih." suara baru bangun tido

"bangun!!' kata saya lagi..

"ha ye..Assalamualaikum".

dum.. sambung tido kejap.
eh2 eh. ta lama lepas tu dia call.

"eh awak nie kejut  saya tadi, awak sambung tido semula ke??" tanya AA.
"ala...nak bangun la nie." 

tak patut betul saya nie. patutnya bangun la terus.
:)

dia selalu cakap.. masa bujang boleh la dia kejutkan. nanti kalau dah kahwen.. isteri yang kena bangun dulu.
tapi.. saya selalu balas... eh.. masa kahwen la suami kena kejutkan sebab suami nak jadi imam subuh.. dan lagipun awak dah biasa bangun awal..Sarawak kan subuh awal. hahahaha.

p/s : actually.. bertuah la bila dia jadi alarm. kalau saya. selalu lupa nak kejutkan dia. kalau study week lagi best. dia selalu sgt suruh bangun study ppagi2 buta.. hehehe..:) syg dia.oppsss!

Tuesday, April 23, 2013

Masalah membuatkan aku dewasa.

"hah!! bentak hatiku...

sabar kan separuh dari iman. 
 pujuk diri ku.
kenapa perlu saya merungut.?
ta semua sempurna.
byk kekurangan.

baru tahu..

dugaan. masalah. membuatkan aku dewasa.

saya percaya.
setiap yg berlaku ada hikmahnya. :)

Wednesday, April 17, 2013

test dtg lagi.

Assalamualaikum

esok ada test..
:)

mood sekarang tgh malas..
kalau kat rumah mesti dengar maa cakap "awak ta ada assignment ke ida?"
"ada"
"pergi buat"
maa selalu bagi semangat kalau saya malas tau..
kat rumah boleh plak...study 2calculation.
nie lagi 2calculation..:) adeh

hehehe update blog.
then study.hehehee..:)

moga esok dpermudahkan :)

tip : suruh maa & family doakan kita setiap apa yg kita lakukan..:)
semangat & doa itu penting..:)

sesungguhnya bertuahnya saya!

budak baru belajar.

Assalamualaikum.

hye saya budak baru belajar.
ber "Keek"
ber "wechat"

hehehe.
tp syok  sebab wechat nie kawan2 semua.
lucu! dgr suara masing2.
ihihihih

kalau keek nie.. tgk artis2 je.. hehehhe..

:) jom berwechat.seronok sembang bersama.. hahahahhaha

Tuesday, April 16, 2013

sakit !

Assalamualaikum

huwwaaaa. T_T
sakit gigi bongsu.
tumbuh senget :(

huwaaaa.
mouth ulcer!

sedih la mcm nie. sakit kepala.
menjadi2 plak sakit ni ye. :(

dushh..
si Ayoh lie plak..suh rehat kononnya.
padahal dia nak p stadium..
tgk lawan Kelate Sarawak.
ta la. boleh puji la Ayoh lie nie...
boleh lagi dia msg wlpun tgh layan bola.
kt stadium plak tu.
kalau dpn tv memang layan dh.. :)
thanks Ayoh lie.
sebab selalu ambil berat.
selalu tunjuk risau walaupun ntah2 ta risau kot.hahah

kami punya jarak.
:)
selagi belum halal.
we'r respect each other's...

:) sayang dia. opss!

Monday, April 15, 2013

Tak Jadi Balik PR

Assalamualaikum.

saya masih di rumah.
kalau tak sekarang dah kat Parit Raja dah kot.

kita merancang Allah yang menentukan.
kan?
memang ikut perancangan hari Ahad lagi nak balik PR.
tp...

jam menunjukkan 3pm gerak dari rumah.
coz  Ayu (adik ke2) nak balik Serdang naik bas dari Segamat ke KL pukul 4pm.
sebab terlalu nak cepat.!
lupa nak makan bihun sup yang maa dah hidangkan..
lupa nak salam Ameer (adik bongsu) yang awal2 lagi nak bersalam.
tapi saya.."nanti..nanti la adik, jap lagi."

so dalam perjalanan baru ingat!
terlupa nak makan! terlupa nak salam Ameer! yang lain dah bersalam.
bersalah dalam diri. :( sebab tu sanggup ta balik PR

so saya membatalkan niat nak balik PR.
dalam perjalanan tu, mintak Ayu call maa and cakap kat maa yang saya tak jadi balik.
tepat pukul 4pm sampai stesen bas Segamat...
bas Transnasional dah nak gerak.
Ayu cepat2 berlari.
saya pun gerak balik rumah semula.. "motif hantar Ayu naik bas je" heheh

maa call.. maa ajak p kenduri kesyukuran.
ikutlah.
malam tu makan puas2 bihun sup.hehehe

hari nie (Isnin) bangun ta sambung tido dah. sebab nak balik PR la kan..
hehehe tapi..
"maa esok bukan ada kelas pg n ptg pun.." kata saya
dengan harapan nak suruh maa cakap.. "balik esok lah"
tp bukan maa yang cakap.. Abe.. lepas tu maa.:)
so
inshaaALLAH esok (Selasa) balik PR. sebab ada kelas malam.:)

Thursday, April 11, 2013

JD X?

Assalamualaikum..
apa yang JD X?

JD X?

alhamdulillah.
mintak betis dapat peha.

sejak last sem nie..
saya dah lama berhajat nak ada kereta sendiri. tp family je tahu. orang lain tak tahu pun..

asalnya..
nak pakai motor je.
tp memandangkan perempuan kan?
maa abe cakap guna kereta la.
beli kancil cash.
boleh dapat dalam 7k.

so tunggu la kawan2 abe cakap ada kereta nak jual..
so ada la.. wira nak jual dalam 7k.. tapi abe tak kenal owner kereta tu.
jadi was-was plak kan..

so kancil.dlm 6 k..
ok la.. pada tak ada.
so masing2 penyumbangkan dana masing2.

saya dah pun pergi tengok kancil tu.
okay.! cantik dalam.. luar.. kaler ta seberapa.
maa tak berkenan.
so saya ikut je la apa maa nak kata.

nak jadikan cerita. owner kancil tu tidak dapat dihubungi..
so saya rasa mcm tak berkenan dah la..
maa lagi tak berkenan.

tengah syok2 makan kat mall.
abe cakap kita cancel kancil tu.
ada kawan dia. nak jual satria 1.6.
so pada 8/4 JDX dah jadi milik saya sekarang.
JD X?
not jadi x? tp JDX. :)

alhamdulillah.
perancangan Allah terbaik. kita je ta tahu..
ada rezeki lebih.maybe dah keje.. ada pendapatan tetap..boleh cari kereta baru.JDX boleh bagi adik2 :)

Friday, March 29, 2013

kawan..

kawan..
kau yang bernama kawan.
kadang-kadang aku tak boleh menjaga semua hati kawan-kawan.
sebab aku juga seorg kepada kawan-kawan.
selama hidup 23tahun beberapa bulan nie..
mcm2 karenah kawan-kawan..

kawan..
kau yang bernama kawan.
kadang-kadang aku tak boleh menerima semua kata yg keluar dari mulut kau.
sebab aku juga ada hati, perasaan, dan juga akal.
dan aku juga tahu, jika kadang-kadang kau tak sedar apa yang keluar dari mulut telah menyakiti hati aku.

kawan.
kau yang bernama kawan.
kadang-kadang iman terlalu lemah untuk menerima dugaan kita sepanjang berkawan..
mungkin aku mengikut rasa kata dan amarah.
jika aku diam, hilang tanpa berita, melupakan kau..
aku telah pun memaafkan kau.

kawan.
kadang-kadang jika aku mengeluh itu biasa.
merungut itu biasa.
merajuk juga biasa.
marah juga biasa.
sebab aku manusia yang banyak kekurangannya.

kawan.
cukup kau tahu.. kehadiran kau membawa seribu hikmah.
mengajar aku banyak hal.
kesabaran.
keikhlasan.
kejujuran.
erti persahabatan.

thanks kau bernama kawan. :).
maafkan aku juga begitu pada kau.

Wednesday, March 27, 2013

Ta apa senyum aja



orang perli,
kita diam
orang maki,
kita diam
orang hina
kita diam

nanti bila dia dah penat.
dia berhenti dan diam. :)


orang mengata.
kita senyum
orang berjaya menusuk hati dgn lidah yg tajam,
kita senyum
orang berjaya menghiris hati kita,
kita senyum

Tak apa kita senyum aja!!
Allah Sayang hamba_NYA yg sabar.


Tuesday, March 26, 2013

utk pertama kalinya

Assalamualaikum..

hari nie utk pertama kalinya saya kehilangan sesuatu yg saya sayang.

yes! barang yg saya sayang.

sebelum nie belum pernah.
BELUM pernah kehilangan BARANG  yg sayang2..

kasut sukan.
utk pertama kali hilang tanpa kesan.

no!
saya tak tuduh org dekat2 rumah pencuri.
no!
saya tak tuduh housemate yg jadi pencuri
no!
ta sama sekali..

maybe mulut lancang berbicara..
jari rancak menari di atas keyboard..

"hey..sapa yg curi ambil la kasut buruk saya nie!" kata saya..

komen di fb " saya tak kecewa..cuma ralat sebab tak simpan kasut tu..nak simpan dalam rumah takut org kata kotor.."

no!
ta salahkan sesiapa2 pun.
salah sendiri :)
ta pandai jaga harta sendiri.

now.
mmg ada hikmahnya.
ramai bersimpati atas kehilangan kasut
hahahhaha..
Maa.. dia...adik2 nak sponsor. kasut :)

bak kata maa..mujur 200 je kasut tu..hahaha.! macam2

Monday, March 25, 2013

Didikan itu penting

Assalamualaikum.
teringat pula perbualan antara saya dan Ameer (adik bongsu kesayangan)

minggu lepas saya pulang ke kg halaman. aceh!

Ameer demam. batuk dan dia kena semput.

sebelum ke hospital.
saya berbual dengan dia.

"Adik. teruk adik batuk nie..kalau adik demam2 dan batuk pastu meninggal macam mana?

ameer mendiamkan diri memandang ke arah saya.


"Adik terus masuk syurga sebab adik belum besar macam kak ida. Dalam syurga adik boleh minta apa saja kat Allah.."

"Adik nak masuk syurga..tapi adik nak hidup lama.." Ameer menjawab.

"kalau nak hidup lama. kena makan ubat. kena buat baik. kena sembahyang. jangan tinggal." kata saya lagi.

"yela.. Ameer demam pun.Ameer sembahyang ha. sebab maa pesan doa pada Allah supaya batuk Ameer hilang."

:)
adik bongsu kesayangan saya. sangat rindukan dia. dia sangat sensitif. tak boleh salah makan. nanti batuk dia menjadi2. bila batuk... nanti dia lelah.

lepas balik dari hospital.
dia dah ceria.
"Doktor tu baik sangat kak ida.. lepas sedut. adik rasa lega sangat."

Ameer dari kini sudah didik utk bangun solat subuh.. dah setiap waktu.. kami selalu mengingatkan dia solat.. sampai pernah dia tanya saya.

"Kak ida nie dah solat ke belum??"

boleh fikir tak apa korang nak jawab kalau korang tengah datang bulan time tu.. sebab maa pesan jangan ckp tak boleh solat. sebab dia ta reti lagi kenapa perempuan tak boleh solat.

maa pesan kalau dia tanya. jawab je dah solat :)

:) thanks Allah. hanya padamu aku mengharap Ya ALLAH. Letakkan iman dan takwa ke dalam hati adik-adikku.. Lindungi kami Ya ALLAH. Ampunilah kami Ya ALLAH. dan tunjukan lah kami jalan yang benar Ya ALLAH. amin.

Sunday, March 24, 2013

siapa dia & mereka?

jika benar dia/mereka sayangkan kamu.. dia selalu ingatkan kamu supaya ingat Allah.

siapa dia?

Ibubapa
sejak saya kecil lagi. maa abah selalu suruh solat. selalu suruh buat baik.
selalu suruh berdoa pada Allah.
semua yang baik2 lah kan.
sebab mereka suruh saya sentiasa ingat Allah.
bertuahnya saya sebab dilahirkan dalam islam.

family
1keluarga besar. yang saling ingat mengingati satu sama lain. Menegur halal haram. mana yang tak boleh dan mana yg boleh.
saling menasihati.:)
dan juga sama2 mendekatkan diri kepada Maha Pencipta Allah S.W.T

sahabat.
sahabat sejati adalah sahabat yg selalu menegur kita jika kita melakukan kesalahan.
memberi nasihat dgn lembut supaya kita tidak mudah terasa.
yang paling penting. selalu menasihatkan kita tentang banyak hal.

teman sejati
teman sejati yang mahu sehidup semati dunia & akhirat bersama kita berlandaskan hukum agama islam.selalu memberi nasihat. teguran. 
menyayangi kita dan menyayangi dia membuatkan kita dekat pada Maha Pencipta.

so dia & mereka lah yang sayangkan kita.
marah 
teguran
nasihat

adalah 
tanda 
dia & mereka
SAYANG!

Friday, March 22, 2013

Org yg berjaya sebenarnya.....

Assalamualaikum.

ta tahu nak post apa.

tapi nak ambil kesempatan nak ucapkan tahniah pada yang berjaya SPM..
pada yang tak berjaya. Jangan putus asa.
saya dulu pun boleh dketagorikan dalam keputusan yang tidak memuaskan.
tapi Alhamdulillah.
diberikan kesempatan utk sambung diploma. degree.

one of my family.. big family..means sepupu sepapat la.
ta pandai sangat belajar..
SPM pun biasa2 je. sambung pulak STPM..
Alhamdulillah..selalunya STPM senang nak masuk u..
okay sambung la dia ke alam degree di bidang pendidikan..
adik & abang jadi cikgu..
sorang lagi nurse.
sorang lagi tentera laut.
2org lagi cikgu menggaji.
sorang lagi belum habis belajar..
dan adik bongsu dyorang baru lepas SPM..alhamdulillah 5A 2B 2C


family dyorang sangat pentingkan agama dalam semua hal..
saya suka sangat family dyorg.
didikan penuh agama.
now overall anak2 nya berjaya. 

sebenarnya kat sini nak tekan kan bahawa..
org yg berjaya adalah org yg berjaya letak iman dalam hati..
kalau tak pandai pun.. Allah still beri rezeki.. asalkan kita ta pernah lupa yang Maha Pencipta.

owh panjang pulak entri kali nie.
apa2 pun. didiklah hati utk ikhlas dlm semua hal. kita nak berjaya dunia..kita perlu kejar akhirat.
InshaaAllah mesti berjaya dunia.

:)

Thursday, March 21, 2013

which one!

 




which one ?
dia nak belanja niee... hihihi..
masuk kat blog sebab nak suruh dia tgk..

teman kesayangan saya AA.
pilihkan yang mana cantik tuk saya..

TQ sebab terpaksa belanja.. ahhahahahahahah!

credit to Iman Safiya Collection. siapa2 berkenan jugak boleh like page Iman Safiya ye..:)



Wednesday, March 20, 2013

dia

Rindu dia!
Rindu dia!
Rindu dia!

kalau rindu.
sama2 baca doa.
haa.. pandai!

dia,
dia lelaki biasa.
kacak orgnya.
bergaya walaupun tak kaya.
lemah lembut org nya.
baik hati.. walaupun kadang2 keras bersuara. aha.
tak pernah merajuk.
sangat matang. sebab tu tak merajuk.
ta reti memujuk.. "sory2!" "saya minta maaf" pah ceroh dia mintak maaf.
kot la nak kirim bunga..coklat ke?
aha.
kami jauh.. memang tak akan dapat la.
suka sangat main badminton. tiap hari Isnin Rabu & Jumaat. dia hilang.
ciri2 lelaki idaman dulu2..lelaki suka sukan. ha kan dia suka sukan.

owh memang akui.. saya seorg yg begis. pantang salah sikit.. melenting. merajuk.
betapa sabarnya dia melayan saya.
ayat paling menyampah kalau dia cakap "dah-dah la tu awk marah/merajuknya"
hahaha..
menyampah la sebab dia cakap sudah sudah cukup sudah... tu la saya kata dia tak pndai pujuk..
tp org kata.. tu la cara nak elakkan dari terus bergaduh.

eh pasal pulak entri nie pasal dia ek.
sory.
cuma nak cakap bertuahnya saya. :) dia sempurna dimata saya. ta ada alasan kalau time gaduh nak putus putus putus.
aha. ayat dia paling ta suka. bila sebut pasal putus.. mesti dia marah..::)

dan dari kita gaduh.
kita belajar sesuatu yg baru.
maybe dgn cara macam tu.. kita saling mengenali. almaklumlah.. setahun sekali nak jumpa pun payah.
dgn cara merajuk/bergaduh nie la..dapat perhatian lebih. sebenarnya! itu je..

so moga dpermudahkan urusan kita.
:) hope to next step. inshaaALLAH. jika ada jodoh kita.


Tuesday, March 19, 2013

Saya masih seorg student.

Assalamualaikum.

hari berganti hari.
minggu berganti minggu..
bulan jugak berganti bulan.

status bergelar student belum berakhir.

PSM mula menyapa.
kesibukan assignement mula dirasai.

macam mana pun. 
moga semuanya berakhir dengan sebuah kejayaan. :))

#andai boleh diundur masa.mahu mengulang zaman persekolah. belajar pandai2..lebih dari nie. tp tu andai.. heheheh. so apa yg ada hari nie berusaha yg terbaik.. :)

Monday, March 18, 2013

Rabun!

Assalamualaikum..
terjadi jumaat minggu lepas. ia memalukan!!

 Selepas selesai masak laksa penang..
Saya termenung di jendela..(wah! Ayat!) Tingkap dapur yg kt singki tu..
Sedang asyik termenung....
"maa!! Ular maa!"
Maa bergegas menghampiri saya..
"mana?"
"tueeeeeeeee!" sambil jari menunjuk.
"mana? Maa xnmpk"..
"tue la maa..."
 Saya berlari mendapatkan Ika.. "ika sini kejap..cepat la!".
 Sambil tangan mengambil spek mata..
"kenapa?" ika bangun dari katil.
"aku malas panggil kak Arah. Nanti dia terkejut. Jelasku.
Di singki dapur saya menghampiri maa.. Mata dah berspek.
Maa masih lagi.."mana ular?"
"eh..eh..la ingat ular.."
 ketawaku memecahkan ketakutan dyorg! Hahahha Soryyyyyy!
Saya rabun! Rupa2 batu bata yg tersusun seolah olah ular sawa. Haha bagi sy la..
Bak kata maa.. "tak nampak langsung gaya ular."
Adeh! Gimik betul! Saya dtertawakan sambil makan laksa.. Malu!


 P/s :Alahai..rabun oh rabun.. Malu tau. Nasib baik ngn family..jalau ngn mertua? Hhhhha.sory. Sila pakai spek jika rabun..hhahahaha.

Thursday, March 14, 2013

:(

hati ini sedang sakit!
menangis!
kecewa!
resah!


Ya ALLAH pegang hati ini. jauhilah aku dari disakiti.dikecewakan dan resah tanpa tujuan. Aku pasrah dgn ketentuanMU.

Tuesday, March 12, 2013

Maafkan saya kawan2


Assalamualaikum.

Jam menunjukkan pukul 8.45pm. Rasa macam sayu. Sedih. Hiba. Semua perasaan bercampur aduk.  Roommate balik. Tinggal saya seorg dalam bilik.
Hari nie. Banyak hal yang mengingatkan saya tentang kisah lama.
Kalau boleh di undurkan masa. Saya tak nak kenal lelaki tu. Langsung tak nak!
Tapi.. sebab kenal dia lah.. saya kecewa. Lalu saya cari Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani.
Thanks awak. Sebab hadir dalam hidup saya 10 tahun ke belakang…
Now 2013. Semuanya berubah. I love Islam. I love ALLAH. I love Muhammad. I love Family.
Saya belum lagi istiqamah dalam perubahan saya.
Hati.. please.. jangan terasa hati dgn kawan. Jangan pendam marah.
Mulut..Please..jangan biarkan kata umpatan keluar dari mulut. Jangan kata-kata hina/marah/kotor keluar!
Mata. Please..jangan biarkan saya tertarik pada yg dilarang..dibenci oleh Allah.
Tangan. Please..jangan biarkan saya sambut /lakukan/ perkara2 yang dilarang oleh Allah.

Dan..hari nie.saya terpanggil utk mohon maaf pada kawan2 kelas saya.
Post di FB..
Mudahkan diri meminta maaf. "Maafkan saya" . Buang jauh-jauh ego takkabur besar diri yang membinasakan kita :
ha.. okay2..
maafkan saya ye kawan2 andai tersilap kata.. terguris hati.. terkata.. terumpat.. ter ter ter la... sory!! maafkan lah.
 — with Nur Adibahand 4 others.

Saya mohon maaf pada semua yg kenal saya.
Saya sedang cuba menjadi yang terbaik utk diri saya.
Saya sedang belajar istiqamah mulai malam nie.. saya berjanji! 8.55pm

Monday, February 25, 2013

Kau selalu ada.

Assalamualaikum

andai boleh dipilih masa itu utk diulangi..
aku mahu memilih utk bersama dia.
aku mahu terus mencium dia..
aku mahu terus berbakti padanya..
aku mahu menjaganya sewaktu dia berada dihospital. tanpa aku pulang malam itu.
aku mahu membuatnya insan paling gembira punya aku.
aku mahu memicitnya sampai dia kata.."behenti"
aku mahu!

tapi..
aku bukan siapa-siapa.
hanya mampu berkata "andai"

aku tahu,
masa itu tidak lagi boleh diulangi.
tidak boleh dpilih.
tidak boleh memilih dgn siapa aku ingin bahagia.
aku...
tidak lagi boleh bersamanya.
tidak lagi boleh berbakti pdnya pd zahirnya.
tidak lagi boleh menjaganya.
tidak lagi boleh menggembirakannya di dunia ini.
tidak lagi boleh memicitnya.
tidak!


namun.
aku ingin dia bahagia di sana.
supaya dia tahu...
aku sedang berbakti padanya
aku sedang gembirakannya.
aku sedang merinduinya.
setiap dalam doaku. sujudku. sedekahku.
aku sebut namanya.
itu yg mampu aku lakukan..

kau selalu ada.. Abah.


P/s : hargailah ibubapa selagi ada.. apabila seseorang itu mati.. segala harta kekayaan ditinggalkan.. yg dibawa hanyalah amalan semasa hidup dan doa anak2 soleh dan solehah. semoga kita menjadi anak soleh & solehah yg menjadi cahaya memerangi kegelapan. Moga mereka dtempatkan dikalangan org2 beriman.

Teguran itu

Assalamualaikum.
pernah ditegur?
atau menegur?


Manusia memang tidak lari daripada berbuat kesilapan,yang membezakan hanya sedikit dan banyak. Tetapi biarlah orang yang cuba menegur tersebut adalah orang yang minimum/sedikit kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersikap trully dan hidup.

"kau pun lebih kurang sama.. ada hati nak tegur.." biasa tak dengar ayat nie dlm drama??
ha kan?? dah kena bidas semula. ?
tapi atas individu tersebut la.. jika ia berlapang dada, memikir ia membawa kebaikan pada diri.. ta ada masalah..
tapi kalau dialog kat atas tu keluar. maybe org tu belum bersedia nak terima teguran pada masa tu..
ha mungkin esok lusa dia fikirkan balik teguran tu..
ha kan.. terdetik hati nak berubah..
siapa tahu?

Kata Hukama,“Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain.”

tapi betullah.. sampaikanlah teguran itu walaupun pahit.

so perbaiki diri daripada teguran orang lain tu. jika teguran itu mengenai pakaian yg kita pakai.. so berbaikilah pakaian kita.  jika mengenai kata-kata yg kita keluarkan setiap hari...so  kurangkan bercakap hal2 yang ta berfaedah. bila kata-kata kosong yg keluar. mungkin lebih byk menghiris hati org dari buat org gembira.

"Ya Allah maafkan aku jika terleka dlm duniawi sehingga membuka aibku sendiri dari segi pakaian, pergaulan dan percakapan."

Friday, February 22, 2013

egokah aku?

Assalamualaikum

percintaan jarak jauh saya & dia.

last kami berjumpa raya ke-8 hari raya tahun lepas.
sepanjang kami bersama..
2kali je "dating".
aha.gedik! guna ayat dating..
dating kan kalau berdua-duaan je. nie kalau beramai2..eh bertiga. ada peneman. my bro & my fren.

ta kisah la.
kami ta mcm pasangan lain pun.
last jumpa.
"eh lepas nie dah tak nak jumpa sampai setahun okay" kata saya.

"betul nie? ha ok. boleh kalau tu yg awak nak." balasnya.

"memang la..lagi bagus." tambah saya.

hari berganti minggu.
minggu berganti bulan..
tiba masanya dia balik.. raya haji..
"nak jumpa tak?" tanyanya..
"ta payah la. jauh la kelantan ke pahang" jawab saya.
"kan kita dah janji...." tambah lagi.

so bulan berganti tahun..
tahun nie..dia dapat kursus di Perak.
owh okay! sangat akui..sejak ta jumpa.
saya rasa ta mesra. saya cari salah dia.
saya mula mcm nak tuduh dia ada scandal plak..
saya mula ckp dia berubah sikap. hah!
*ini semua poyo!*

sebab dia ada kursus..& balik semenanjung..
he ask me again. "nak jumpa tak?"
"ta nak la...." ego menguasai diri sambil teringat kata2 yang tak jumpa until setahun..

okay! sekarang ia berpunca dari saya. :)
huwaaaaaaa..
kih kih kih..
kalau tak jumpa ta apa asal hati ta berubah, itu je lah kata2 saya. hahahaha

Thursday, February 21, 2013

hargai Ibu selagi dia masih bernyawa

hargailah ibu selagi dia masih bernyawa. ibu tiada galang gantinya..
kalau hilang kawan..kawan lain ada. dgn wajah lain.hati lain.:)..

tp seorg ibu yg mengandungkan kita selama 9bulan. kalau dia menghembuskan nafas terakhir. ta akan! ta akan ada ganti.

saya dah pun kehilangan seorg ayah.. dan ada ganti dgn gelaran yg sama "abah" tp..ia berbeza. memang ta ada gantinya.

dulu...saya pernah hidup dalam kegelapan. kegelapan dimana. nasihat maa. saya tidak hiraukan.. saya menjawab..saya melenting..saya lakukan..saya lukakan hati maa. setelah semakin dewasa..meninggalkan zaman remaja..saya kini bergelar seorg anak yg berjanji pd diri..tidak akan mengulangi semua itu..

ye! ..maa pernah cakap. saya anak paling degil..keras kepala...buat maa menangis..tapi itu jauh kebelakang.. tapi itu 6tahun kebelakang..

tapi saya bersyukur..ALLAH sayangkan saya.. 
kata-kata adik lelaki saya terkesan dihati saya "Kak ida..maa kan makin tua, tak baik kak ida mcm tu..kalau maa tak ada.."
sumpah! terkesan kat hati... hari tu jugak.. selesai solat...saya mohon ampun.

dan sejak itu. saya lebih menghargai maa. setiap hari kalau sekarang dekat u..saya akan curi masa call n selesai ckp..i said "Love u maa. maafkan ida dunia akhirat."

kalau apa pun saya buat. nak exam. ada kuiz. nak keluar.. maa org pertama yg saya akan minta doa kemana saya pergi.
dan saya percaya.. dean list yg saya dapat sem nie..sem sebelum nie. semua berkat redha dan doa maa.:) sebab. redha ALLAH terletak pd redha ibu :)

dan saya boleh cakap...saya anak paling bertuah..sebab dpt maa..:)

"Ya ALLAH, Kau sayangilah kedua ibubapaku seperti mereka menyayangiku.."

waaaa...menangis buat entri nie.

p/s :) jgn malu utk mohon ampun setiap hari pada ibubapa..klau malu send msg via hp :). "maa ampunkan dosa ida dunia akhirat". lakukannya. I ♥ her so much.

pic 2010..Hadiah tuk maa :) masa diploma.
insyaALLAH degree pun .
Redha ALLAH terletak pada Redha Ibu..
saya sayang pn.Zakiah!

Berhenti berharap

ku berhenti berharap..

lalu
menanti dgn sabar...
menerima dan pasrah..
sedang..
airmata jadi saksinya..
hati Allah yang tahu..
bibir terkunci dari berkata-kata..
senyum ku ikhlaskan..

ku berhenti berharap..

kini..
menerima sebarang kemungkinan berlaku..:)

Wednesday, February 20, 2013

permulaan sem

Assalamualaikum.
hey! hari ke4 di Parit Raja.

schedule dah ada. 
Isnin : 8.00-11.00 (industrial enginering) & 11-2 (lab.quality control)
Selasa : no class
Rabu  : 11.00-1.00 (quality control)
then no class for another days.

actually, takut/berdebar utk hadapi sem nie. 
sem last before for next step. (inshaaALLAH)

hurm ta ada nak tulis apa sangat..
Baru lepas berborak dgn maa via hp.
terubat rindu.

ha satu lagi. tadi kelas quality control. oh! kenapa perlu saya?
ketua kelas? huh! rasa mcm... "mana lelaki2 nie..nak suruh volunteer pun payah ka?"
ta pasal. "ha yg pakai spek.. tudung.." 
okay. hurmmmm...

sem nie memberi ramai org yg memberi harapan pd saya.
Maa. Abah. Family. Nenek. PakcikMakcik. Dia.
saya CUBA! saya PASTI boleh. 

oh ye..
dan sekarang im still on diet. :)
just lose my weight for 2kg. Alhamdulillah.

okay. tq :)

Friday, February 1, 2013

Makcik itu

Pagi itu, aku dan maa bersarapan pagi di kedai makan makcik ku iaitu kakak kepada maa. Aku kekenyangan kerana sarapan pagi aku utk hari itu sepinggan nasi lemak dan air suam.

sedang asyik aku bermain game menggunakan handphone, aku tertarik dengan seorang makcik yang dalam jangkaanku usia mencecah 55tahun kerana makcik tu kelihatan lebih tua berbanding maa memasuki kedai.

maa kenal makcik itu,
kami semeja.

"anak kau?" tanya makcik itu pada maa.
"haah, ini anak kedua saya.."
aku senyum memandang ke arahnya.
"dia buat apa?" masih menyoal
"belajar lagi..cuti sem sekarang nie..tu yang ada nie.. kalau tak saya sorang je.."
"oh, bagus la.. belajar rajin2, kerja best2.. jangan lupa balas jasa mak kau." pesan makcik kepadaku.

aku hanya senyum. tiada kata yang terkeluar.

"bagus anak kau nie..kalau anak aku...hurrrm" makcik itu mengeluh panjang.
"ala.. anak akak pun bagus2 jugak.." balas maa
"ah.. tak adanya bagus.. bila kahwen dapat bini.. mak pun lupa.." katanya.

aku melihat raut mukanya berubah..

"kalau aku nak cerita pasal anak-anak aku.. menangis la aku setiap hari..." katanya lagi.

aku dan maa hanya diam membisu.

"bla..bla.. bla.."  makcik itu mula menceritakan kisah anak-anaknya.

aku hanya diam mendengar dan berfikir rupanya masih ada anak-anak yang lupa ibubapa mereka saat mereka HIDUP MEWAH! dapat BINI CANTIK! lupa HARAM HALAL! ia bukan drama dalam TV semata-mata.. berlaku pada makcik itu.

apa yang paling menyedihkan aku, bila makcik tu tak REDHA PERKAHWINAN anaknya. Ya ALLAH. mana kebahagiaan sebuah perkahwinan jika ibu tak redhaa, sedangkan redha Allah terletak pada redha ibubapa. okay! macam mana nak redha... sbb sang anak ambil isteri org? Nauzubillah. iye isteri org, di mana suaminya dipenjarakan. tp belum bercerai?? see? hurrmm aku pun mengeluh.

airmata makcik tu aku tengok tak jatuh pun.. tapi seolah2 dia paham apa aku teka.

"aku dah puas menangis."kata makcik tu.

"Ya Allah, kuatkan semangat makcik tu. Berilah petunjukkan kepada anak2nya".

p/s : maaf! bukan nak menceritakan atau mengaibkan sesiapa.. tapi sebagai pengajaran pada kita semua. sayangilah ibubapa selagi mereka ada. jangan jadi anak derhaka. amalkan setiap hari utk mohon maaf pada ibubapa kita..kadang2 kita tak sedar pun kita buat salah dah menghiris hati mereka kan? malu?? tetiba nak salam minta maaf? taktik saya..saya akan solat sebelum maa solat..bila sama2 siap..saya akan hulurkan tangan mohon maaf... selalunya time maghrib.:) selamat beramal.

Friday, January 25, 2013

saya suka...


saya : eh2 alamat opis !@#$%%^&*( 93578 Beruang, sarawak kan? betul tak?
dia : apa sarawak?
saya : beruang, sarawak.
dia : awaaaaaaaaaakkkkkkkkk...
saya : hehehe. boleh tukar tak Kuching, Sarawak.. jadi Beruang..
dia : mana boleh..ta sesuai..
saya : habis??? Buaya??
dia : aha.. boleh jugak..sebab banyak buaya sini..
saya : amboi...saya ta suka la buaya. menyampah! nanti cari awek lain..merajuk lah.
dia : eh awak nie..kesitu plak.. dia yang bergurau.. dia merajuk.
saya : dah nape sebut buaya?
dia : eh awak yg sebut.
saya : saya ea? hehehehe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...