nuffnang

Thursday, March 20, 2014

One Step Closer

pejam celik
pejam celik..
dah 2bulan jadi tunangan org
lebih kurang 5bulan lg. Auw!!!

okay,
perasaan selepas jadi tunangan org.
sama!
hahaha sama. tak ada lah..
tetiba rasa rajin. rasa berseri.. okay tipu!
hahahahaha..
rasa bertanggungjawab :-p buweeeekk kenapa ntah tiba2.

Alhamdulillah.....
kos utk pertunangan saya tak la rasa terbeban sgt..
adeh! memang la sebab barang hantaran semuaaaaaaaaaaaa...SPONSOR.
Tq Maa
Tq Abe & kak Arah
Tq P.Lan
Tq Kak Moh

goodies beg pun kebetulan ada promosi... 80Pcs=RM15.00 kat PISB Muadzam Shah.
kotak tau. bukan beg kertas biasa tu.. *penghabisan stok* 
pandai tak nak cut cost! hehehe

mini pelamin pun d.i.y sendiri.
makeup by my beautiful cousin.
baju kurung moden beli time promosi akad nikah saya tambah beads je...
tak perlu sewa2...
segala perbelanjaan makanan semua ditanggung maa.. kata maa tak habis RM500 pun.
sebab lauk2 ikan, sayur & ayam.
tetamu yg hadir dalam 100 org je..saudara terdekat dan jiran tertangga.

kawan sy sorang je dtg! hahahahaha..
yang lain keje. :) sbb hari Jumaat majlisnya...

so barang hantaran kahwin saya dah slow2 beli.
bagi mengelakkan duit keluar terlalu byk.. *padahal tak nak rasa duit mengalir macam air*
bulan nie.. beli 2 barang.
bulan depan beli lagi.... ha kan.. 
dah booking mak andam+photographer..
Alhamdulillah berkat berniaga dapat la bayar2 mana yg patut...
okay pjg aihhh berbicara. hahahahhaah

kiri & kanan saya tu my dear cousin.. yang jadi jurumekap.. so dah jimat dh kat situ..:) thanks ana & aya..tanpa korang.. memang saya tak mekap pun..

baju kurung moden ditambah beads...:) Veil tu pun sy buat sendiri :) beli kain chiffon & lace.
mini pelamin.. simple je.. :)

Muffin chip chocolate & blueberry by ayu (adik perempuan sy) dia amik kos bakery..so memang dah jimat kos di sini



gula2, snek dan kerepek dlm goodies beg utk budak2

all gubahan by me... ta berapa nak kreatif. tp boleh la.. puas hati sebab dari hasil tangan kita kan :)
kek sponsor by Abe


sesi sarung cincin.. :) Alhamdulillah.
I choose to be with him :) pun saya buat sendiri. tp kecil sgt tulisan nanti kahwin kalau sempat... nak buat besar sikit tulisannya ha

so doakan kami..:)

Friday, January 17, 2014

Bunga Ros Kertas.


Assalamualaikum..
maaf.
lambat update. ahak..

okay. saya buat bunga kertas. ada la dlm 4-5 org tanya.. mcm mana nak buat.
okay.. nie entry nie saya khas utk kawan2 saya tu...sory sbb saya lambat update.

Bahan-bahan
-Crepe paper
-Gunting
-Gam
-Pinggan (saya gunakan utk buat bulatan) hehehe

1) Mula-mula gunakan pinggan tekapkan utk dapat bulatan di atas kertas crepe.......
bentukkan 3 bulatan dan gunting...

bulatan sama saiz
2) lipat kepada 6 bahagian ..



3) utk memudahkan gunting dan dapatkan kelopak

nak gunting

dah siap gunting

ha dapat mcm nie kalau buka...

4) selepas itu, guntingkan macam nie..

kelopak 1- pisahkan satu kelopak
kelopak 2- pisahkan 2 kelopak
guntingkan antara 1 kelopak...tapi jgn pisahkan...

5) Buatkan kelopak pertama mcm nie...dari kelopak 1 yg terpisah tu..



6) cantumkan kelopak 2 & 1 & seterusnya....

nie cantuman dari kelopak 2 & 1

so kelopak seterusnya.. cantumkan antara kelopak nya (bertindih).
selepas kelopak 1 & 2 dah dicantumkan.. cantumkan pula kelopak yg 2kelopak yang terpisah...then kelopak yg 1 terpisah.. dan barulah kelopak yang tidak terpisah.. cantumkan!

7) so hasil utk sekuntum bunga tak ada.. ini yg ada... tadaaaaaaaaa... 

putih + merah menjadi pilihan.


selamat mencuba ye kawan2..
owh yang bunga kecil tu.. belum ambil pic utk di update.. InshaaAllah.. akan update.


Aha.. ye mesti korang pelik.. kenapa nak buat bunga nie kan? okay....sebenarnya saya.. dan dia..... hahaha. 

semoga jodoh kami berpanjangan.. 
semoga saya & dia belajar perbaiki diri... menjadi lebih baik..

Saturday, January 4, 2014

#Throwback Kenangan di FCM

Assalamualaikum...

iya. Alhamdulillah.. dengan jayanya. tamatlah sudah Industrial Training sy pada 27/12/13

Alhamdulillah.. dapat ilmu yg bermanfaat
Alhamdulillah dapat pengalaman kerja yang sangat berguna
Alhamdulillah dapat berkawan dgn adik2 kakak2 abang2 yang sgt penyayang..
Alhamdulillah dapat kenangan manis yg tak dapat dilupakan..

Alhamdulillah..Alhamdullillah..

pengalaman 4 bulan di FCM nie.. membuatkan saya rasa seronoknya "Logistic Section"

Meh nak cerita, satu - satu.
Masa melangkah masuk FCM, sikit nervous sbb saya sorang. kawan-kawan lain tak jadi praktikal kat situ.
so melangkah masuk la dengan fikiran positif...
"tempat nie seronok, saya nak kutip pengalaman berkerja di sini"
Hari 1st sy sikit kaku, pemalu, pendiam. semua la pada saya....memang tak ada kerja lagi..
Hari 1st juga, saya baru mengenali En. Mazlun dan kak zulia kat office
then En.Roslie, En. Sarijan. Abg Man & Abg Hadie..
masa tu Hj. Said, En.Den, En.Zainudin, En. Fauzi a.k.a uncle sy tak kenal..

okay tak nak tulis panjang2..
Setiap hari kena amalkan 2's Sapu & Sisih selama 15 minit.
okay best! tak rasa macam cleaner sebab dari manager ke operator.. sama2 menyapu. walaupun hakikatnya memang ada cleaner...tp yes! bila dipupuk itu la jadinya. dah sebati dlm diri. Bila loceng 8.00am berbunyi spontan semua bergerak ambil penyapu... saya suka cara nie!

Setiap hari Isnin Rabu & Jumaat.... ada morning briefing dari pukul 8.25 - 9.20
Berdiri.
Dihadiri oleh ketua-ketua bahagian masing2..
menyuara masalah di bahagian masing2.
segala pandangan dan pendapat diberikan.

ha! dah tulis panjang2 dah.. ala.
kat Logistik nie. saya ada jadual rotation.
ikut suka saya je bila nak buat rotation. Selalunya seminggu or 2 minggu..
saya paling suka kat "Data Entry" main invoice!
lagipun.. ada kak Nurul & kak Fida. suka.
boleh gelak ketawa.. boleh makan sama-sama.. boleh berborak.
saya suka. hahahahahaha..

okay2. tak nak tulis dah....
senang kata saya bpuas hati.
saya happy..
saya dapat pengalaman lebih... saya dapat apa yg saya nak.
tercapai gak objektif diri sendiri. hahahahahaha.

paling penting,, diorang berjaya buat saya jatuh hati pada mereka & logistik!
auw! best! thanks sgt pada mereka.
tanpa mereka saya tak tahu apa saya buat kt situ...

Semoga Allah membalas jasa mereka....

tip nak mulakan sesuatu yg baru adalah "POSITIFKAN DIRI..MAKA POSITIF LA YG DTG PADA KITA...."

BYE2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...