nuffnang

Monday, April 16, 2012

itu pertama!
dan itu terakhir!

saya naik bas TRANSNASIONAL

Dari Segamat ke Batu Pahat.

kita nak org hormat kita kan??
jadi kita kena hormat org. 

kau boleh bersabar tunggu 5 minit kerana aku lewat. then kau tak boleh tunggu untuk beberapa saat kawan2 aku nak berjalan dari kereta ke bas!!!
nak marah2 kenapa? hilang sabar?

saya dah mengaku salah. siap minta maaf lagi.
then nak marah2 lagi kenapa? rasa bagus sgt ke??

ingat saya siapa? duduk diam je kena marah.. itu bukan saya kalau diam je dengar org tak reti berbahasa bercakap.. saya perlu menjawab.dan saya bersabar [pujuk diri sendiri dalam bas utk bersabar]


org berbudi kita berbahasa.
org marah2 kita berbahas.

pengalaman pertama saya :) selalunya naik bas Cepat Ekspress. ok. Cepat Ekspress tetap dihati la kalau macam nie jadinya. :)

moralnya : sampai 15 minit awal before masa naik bas. kita tak jangka jalan jem.so dah lambat naik bas.
mengaku salah, kalau buat salah. mintak maaf.
nak org hormat kita kan?? so sila hormat org jugak.
bersabar adalah sebahagian daripada iman :)




9 comments:

Qisse Karim said...

sabar je la ye :) org sekarang mmg rmai yg no manners.. huhu

Jai Montana said...

betui2..mau sabaq banyak2 ;-)

RIMA DANIA said...

dulu pn penah hantar sepupu naik trans dr kl ke melaka... main tengking2 je sepupu konon sebab sepupu bwk makanan naik atas bas...
mcm lah yg lain2 tu x bwk makanan...
kalau rasa nak adil...sport check beg sorang2...tgk bwk makanan ke x... ntah ape2....baik naik bas lain mcm tu..

IdaRaida said...

ye kawan.. bila org lain xnk mengalah..
makanya kita la yg kena mengalah..

so bersabar adalah kunci..

Bahrain said...

wow..
mesti bangang kan.?..tapi agak2x la kalo nak marah pun..
aku pulak lain kena tinggal bas sebab lambat..ahaha terpaksalah tunggu next bas..

IdaRaida said...

hahaha.. xleh wat pa la..
actually dh mmg keje dy jd driver kan.. so mmg terpaksa layan karenah penumpangg yg mcm2 ragam..

so saya dh mtk maaf kot..so nk bising pe lagi.. kan

mrS pinu said...

dunia..

IdaRaida said...

btul :)

sha my heart said...

sha pula dapat layanan teruk kat kaunter Cepat express eh, dah bukan Cepat tapi Cekap Express. Sorang amoi, langsung tak layan, sibuk menulis. uncle India tu pula, pergh, punya la kerek.. menyampah betul.

Terus je pergi beli tiket lain. pelik betul, kat tempat saya, tak pernah pula jumpa orang bas yang belagak macam tu. Malah, baik lagi ada la..

P/s: minta maaf, lambat balas kunjungan ida. Sebenarnya Sha off line. Entri2 yg ada tu dah set autopublish. (tapi guna blogger baru tu tak pandai nak set autopublish, kurang jadi pula)

balas komen pun guna hp jer. blog sha mesra hp. blog ni mesra tak?

Terima kasih sudi singgah dan komen2 kat blog sha, tau. Semoga ia akan kekal selamanya. Amin.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...