nuffnang

Friday, January 17, 2014

Bunga Ros Kertas.


Assalamualaikum..
maaf.
lambat update. ahak..

okay. saya buat bunga kertas. ada la dlm 4-5 org tanya.. mcm mana nak buat.
okay.. nie entry nie saya khas utk kawan2 saya tu...sory sbb saya lambat update.

Bahan-bahan
-Crepe paper
-Gunting
-Gam
-Pinggan (saya gunakan utk buat bulatan) hehehe

1) Mula-mula gunakan pinggan tekapkan utk dapat bulatan di atas kertas crepe.......
bentukkan 3 bulatan dan gunting...

bulatan sama saiz
2) lipat kepada 6 bahagian ..



3) utk memudahkan gunting dan dapatkan kelopak

nak gunting

dah siap gunting

ha dapat mcm nie kalau buka...

4) selepas itu, guntingkan macam nie..

kelopak 1- pisahkan satu kelopak
kelopak 2- pisahkan 2 kelopak
guntingkan antara 1 kelopak...tapi jgn pisahkan...

5) Buatkan kelopak pertama mcm nie...dari kelopak 1 yg terpisah tu..



6) cantumkan kelopak 2 & 1 & seterusnya....

nie cantuman dari kelopak 2 & 1

so kelopak seterusnya.. cantumkan antara kelopak nya (bertindih).
selepas kelopak 1 & 2 dah dicantumkan.. cantumkan pula kelopak yg 2kelopak yang terpisah...then kelopak yg 1 terpisah.. dan barulah kelopak yang tidak terpisah.. cantumkan!

7) so hasil utk sekuntum bunga tak ada.. ini yg ada... tadaaaaaaaaa... 

putih + merah menjadi pilihan.


selamat mencuba ye kawan2..
owh yang bunga kecil tu.. belum ambil pic utk di update.. InshaaAllah.. akan update.


Aha.. ye mesti korang pelik.. kenapa nak buat bunga nie kan? okay....sebenarnya saya.. dan dia..... hahaha. 

semoga jodoh kami berpanjangan.. 
semoga saya & dia belajar perbaiki diri... menjadi lebih baik..

3 comments:

Zara Nurhaidah said...

kreatif !

eyqa yushaiza said...

wah kreatiflah akak.. cantik.. :DD

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...